az olvasás megszerettetése közös feladatunk

Az olvasás megszerettetése gyerekekkel

Vajon miért alakul ki ellenszenv az olvasással szemben, már fiatal korban? Hogyan lehet ezt az ellenállást leküzdeni? A válaszok az orrunk előtt vannak, csakúgy mint a probléma megoldása. Ennek járunk most utána. A cél az olvasás megszerettetése.

Miből adódik az olvasás iránti ellenszenv?

Oktatásunk egyik réme a kötelező olvasmány. Az egyébként nagyszerű regények címei szitokszóvá alakulnak, amint kötelezővé tesszük őket.

Az iskolai tananyag, főleg az internet korában elavultnak mondható. Így sok ellentétes gondolat születhet a gyerekek fejében (igazából a felnőtteknél is elég gyakori ez). A suliban azt tanuljuk hogy egy adott történelmi esemény így történt, de amint utánanézünk az interneten, egészen mást látunk.

Azt mondják olvasni jó, de néha a baráti köröd kinevet, amikor  azt mondod olvastál egy jó könyvet.

Ellentétek minden kezdeti tapasztalatnál. Ha én szeretnék olvasni, de azt érzem hogy mindez időpocsékolás, nem fogom élvezetként felfogni.

Hogyan szerettessük meg az olvasást a gyerekekkel

Az olvasás megszerettetése egy folyamat. Ne várjuk el hogy 1-2 dolog megváltoztatása után gyermekünk falni fogja a könyveket.  

3 gyerek mellett, akikből 2 már iskolás bőven jutott tapasztalat. Valójában egyikük sem rajongott az olvasásért

  • ezt mondatta velük a környezetük.
  • Azt hallották az iskolában hogy ez ciki.
  • Kevés könyvet olvasó felnőttet látnak.

Ahhoz, hogy megváltoztassuk ezt a nézetet nekünk is elő kell venni időnként egy könyvet. Tudom, sokan digitális eszközön olvasnak, de egy fizikai könyv súlya, illata nyomatékosítani tudják hogy olvasni jó. Ha a gyerek látja rajtunk, hogy mi is olvasunk, el is kezdhetjük vele megszerettetni a könyveket.

1. Mit szeretnél olvasni?

Ismerjük meg a gyerek érdeklődési körét. Majd keressünk egy könyvet a témáról. Jó ötlet lehet egy rajzfilm könyvváltozata, egy könnyed sztori.

2. Könnyű legyen

Fontos hogy könnyű legyen. Eltérő tapasztalattal rendelkezünk így mást jelent nekem a könnyű, mint neked.

Attól pedig hogy valamit gyerekkönyvként árusítanak, nem biztos hogy tényleg az..

Van nekünk egy kísérletes könyvünk, ami gyerekeknek készült. Van valamennyi közöm a természettudományokhoz, de felnőttként is többször át kell olvasnom hogy kivitelezzem. Akkor mihez kezd vele egy 10 éves?

Van azonban néhány tanácsom ahhoz, mit tart könnyűnek egy kiskamasz:

  • Szellős szövegek
  • Illusztrációk törik meg időnként a szöveget
  • Rövid fejezetek

3. Ne egy lóra tegyél fel mindent

Nem minden könyv jó. Vannak kevésbé érdekesek és vannak kifejezetten rosszak is. Azonban nem kell hogy ez elvegye az újonc olvasó kedvét.

Nyugodtan szerezhetünk 3-4 könyvet is a gyereknek, és rábízhatjuk a döntést arról melyiket olvassa.

4. Csak lazán

Az olvasás buli. Ne kényszerítsük rá senkire az olvasást. Inkább adjunk neki teret, gondoskodjunk nyugodt időszakról a gyerekek napi rutinjában, ami arra szolgál hogy kedve szerint ovashasson.

Hajrá

Aki szeret olvasni az előtt lehetőségek milliói állnak. Olyan tapasztalatokat szerezhetünk a könyvekből, amelyekre egy élet nem biztos hogy elegendő lenne. Ha ezek a tapasztalások már fiatal korban elkezdődnek, az vajon előnyt jelent majd az életben?

Szerintem nem szükséges válaszolni, de ha mégis hozzáfűznél valamit, tedd meg.

0 Hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címed nem került nyilvánosságra.