Mit kell tudni a zsírban oldódó vitaminokról?

A vitaminok és ásványi elemek elengedhetetlenül fontosak a szervezet optimális működése érdekében. Nélkülük az immunrendszer legyengülhet, így a betegségekre is fogékonyabb lesz. Ráadásul idővel komoly hiánybetegségek alakulhatnak ki. Éppen ezért nagyon fontos napi szinten pótolni ezeket a vitaminokat, annak érdekében, hogy a szervezet megfelelően tudjon működni és a betegségekkel szemben is kellőképp ellenálló legyen. Megkülönböztetünk vízben és zsírban oldódó vitaminokat. Az alábbiakban utóbbiakat fogjuk részletesen bemutatni.

Zsírban oldódó vitaminok:

A zsírban oldódó vitaminok a zsírokkal együtt a bélben szívódnak fel. A zsírban oldódó vitaminokat a szervezet képes raktározni, így akár túladagolhatók, azonban erre ritkán van példa. Hétköznapi táplálkozással ezen vitaminok túladagolása gyakorlatilag lehetetlen, inkább a táplálékkiegészítő formában való túlzott bevitel jelenthet problémát.

Étkezés útján is lehet pótolni ezeket a vitaminokat, attól sem kell tartani, hogy a hőkezelés hatására csökken vitamin tartalmuk. Viszont érdemes azzal is tisztában lenni, hogy kizárólag táplálkozás által nagyon nehéz elegendő mennyiséget bevinni a szervezetbe, így érdemes lehet táplálékkiegészítő formájában pótolni őket, szigorúan betartva az adagolási előírást.

A-vitamin

Az A-vitamin amellett, hogy támogatja az immunrendszert, hozzájárul a csontok és a fogak fejlődéséhez és a szem egészségéhez, egyben antioxidáns vitamin is. Ezenkívül az A-vitamin hozzájárul az orr, száj, tüdő és szem nedvességének fenntartásához is. Az A-vitamin elsősorban halakban, májban, tejtermékekben, valamint a narancsszínű zöldségekben és gyümölcsökben található meg.

D-vitamin

A D-vitaminnak elsősorban a csontképzésben van nagy szerepe, továbbá a foszfor és a kalcium felhasználását tekintve is elengedhetetlen fontosságú. Főként tejtermékekben, valamint olyan olajosabb halakban található meg, mint például a lazac. Emellett a napfényt is meg kell említenünk, hiszen, ha a bőrt napfény éri, akkor beindul a D-vitamin termelés. A D-vitamin hiány gyermekek és felnőttek esetében is komoly csont problémákat okozhat.

K-vitamin

A K-vitamin elsősorban a véralvadásban és a csont anyagcserében játszik nagy szerepet. Hiány esetén a vér sokkal hosszabb idő alatt alvad meg, illetve a vérzések is gyakoribbak lehetnek. Ugyanakkor az is tény, hogy egészséges emberek esetében nem igazán kell tartani K-vitamin hiánytól, ugyanis számos élelmiszerben megtalálható. Például a vöröskáposztában, kelkáposztában, gabonakészítményekben, húsokban, karfiolban, spenótban és a különféle leveles zöldségekben.

E-vitamin

Az E-vitamin az A-vitaminhoz hasonlóan antioxidáns. Védelmet nyújt a test sejtjei, pontosabban a sejtmembrán számára. Továbbá a különféle gyulladások ellen is hatékony védelmet nyújt. Az E-vitamin elsősorban a növényi olajokban található meg, illetve a búzacsírában és az avokádóban is sok található meg belőle.

Szólj hozzá!