Barátaim a milliomosok

Értékelés 4.00 az 5-ből, 1 értékelés alapján
(1 vásárlói értékelés)

Leírás

Egy könyv a milliomosok életéről, életfelfogásukról, különböző heppjeikről, a 60-as évekből. Ha érdekelnek a milliomosok történetei, ne hagyd ki….

A könyv azért is különösen érdekes, mert olyan tényeket is közöl időnként amely egy ma kiadott könyvből valószínűleg már kimaradt volna.

Az könyv szerzője Bernt Engelmann személyesen kereste fel a könyvében szereplő akkoriban is milliomosként számon tartott üzletembert.

Találkoztam velük hamburgi hajógyárakban és felső-bajorországi kastéályokban, düsseldorfi lokálokban és ősi kölni söröskocsmákban, reprezentatív íróasztalok mögött és nem kevésbé hatásos házi bárjaikban.

A könyv előszava is sokatmondó, tulajdonképpen előrejelzi az egész könyv hangulatát. A könyv első lapjain található idézet Kurt Tucholsky-tól származank:

Te hozzád nem ömlik a pénz mert te nem hódolsz neki elegendő szenvedéllyel. No igen, te is örülnél a birtokodban lenne… ám ezzel még semmi sincs megoldva! Örülnél? Nem elég csupán sóvárognod a szomszédod bank bankbetétje után – a pénz bensőséges szerelmet igényel.

Mindenekelőtt azonban azért nem ömlik hozzád, mert látja, hogyan bánsz vele. Rosszul. Rosszul bánsz vele.

Nem arról van szó, hogy pazarlóan… Az megint más dolog. Nem te oly módon bánsz vele, hogy képes vagy megkérdezni: -Kérem mivel tartozom Önnek? Tessék, itt van… Merőben helytelen.

A közönséges házi gazdag (homo pecuniosus communis) a zsugoriság könnyű vértjét hordja páncélként. Gazdag emberrel soha ne menj kocsim haza, feltéve, hogy nincs autója – a taxit mindig te fogod fizetni..

A fenti idézet ugyan nem elmondható egységesen mindenkire aki manapság a könyvben központi szerepet kaphatna, sőt valószínűleg a könyv írója is túlzásokba esik a milliomosok jellemzése során. Ettől függetlenül olvasmányos, azoknak valóban érdekes lehet akik arra kíváncsiak, mi teszi az embert gazdaggá, sőt arra is választ kaphatunk egyes történetek során, hogy a gazdagság mit tesz az emberekkel.